Home / Karışık / SDH Muhabirleri Direniş Bölgesinde: Direnen İşçilerle Röportaj ve İzlenimler

SDH Muhabirleri Direniş Bölgesinde: Direnen İşçilerle Röportaj ve İzlenimler

Bilindiği gibi Bursa Metal fabrikalarında geçtiğimiz hafta Türk Metal Sen’e ve patronların kâr hırsına karşı işçiler direnişe başladı. Direniş hızla diğer fabrikalara yayıldı.

Haziran’a girerken direniÅŸ ateÅŸinin sıcaklığının muktedirleri iyice korkutmaya baÅŸladığı artık gün gibi ortada. Bu korkunun ortaya çıkarttığı refleksle burjuva devletin sözde tarafsız yargısından polislerine ve yandaÅŸ sendikasına kadar patronların güdümündeki unsurlar direniÅŸi bitirmek için elinden geleni yapıyor; ancak işçiler ne savcının gönderdiÄŸi tehdit tebligatına ne polislerin tehditlerine ne de yandaÅŸ sendikanın manevralarına pabuç bırakıyor!  DireniÅŸin yarattığı domino etkisi hızla diÄŸer fabrikaları sarıyor.

SDH Muhabirleri Direnen İşçilerin Yanında!

SDH muhabirleri tarihi direniÅŸi yakından takip etmek ve direnen işçilerin mücadelesine omuz vermek amacıyla direniÅŸ bölgesinde bulunuyor. SDH muhabirlerinin direniÅŸ bölgesine dair izlenimlerini ve direnen işçilerres 1le gerçekleÅŸtirdikleri röportajı yayımlıyoruz:  “İlk olarak Emek’te bulunan Renault Fabrikası’na gittik. Fabrikaya giden yolda arabalara asılmış “diren Reno” yazılı kağıtları görüyoruz. Fabrikaya yaklaÅŸtıkça ıslıklar, alkışlar, sloganlar duyulmaya baÅŸlıyor. Fabrika bahçesinde binlerce işçi çadır kurmuÅŸ ailesiyle birlikte fabrika bahçesini yaÅŸam alanına çevirmiÅŸ durumda. Bahçeye girmek istediÄŸimizde işçilerden oluÅŸturulmuÅŸ güvenlik ekibiyle karşılaÅŸtık. İşçiler, işçi yakınları dışında kimseyi bahçeye alamayacaklarını, güvenlik sıkıntısı çekmek istemediklerini söylediler. Bu yüzden Röportaj yapabilme olanağı da bulamadık.Kolay gelsin dileklerimizi iletip TofaÅŸ Fabrikası’na geçtik.

Tofaş’a vardığımızda burada enerjinin Renault’a göre daha yüksek olduğunu göres 2rdük. Fabrika önünde işçilerin çocukları dövizlerle geçen arabalara korna ile destek olma çağrısı yapıyor. İşçiler slogan atıyor; korna çalan arabalara alkışlar ile teşekkür ediyor. İki fabrika da da net olarak görülen durum şu: Türk Metal’e duyulan sonsuz öfke! İşçiler her seferinde Türk Metal’i bitireceğini haykırıyor.

Tofaş Fabrika bahçesine girme olanağı bulduk. Aslında burada da dışarıdan girişler engelleniyor. Her şeye rağmen bir kaç işçi ile konuşma şansımız oldu.

SDH Muhabiri: Tofaş Fabrikası’nda kaç işçi çalışıyor?

İşçi A: 6000 işçi çalışıyor.res 3

SDH Muhabiri: Direnişte olan işçi sayısı nedir?

İşçi B: 1000 işçi fabrika içinde,5000 işçi de fabrika bahçesinde direnişte.

SDH Muhabiri: Neden grevdesiniz peki?

İşçi A: Bosch fabrikasında imzalanan ve uygulanan sözleşmenin aynısını diğer metal fabrikalarında da imzalamak istiyoruz.

SDH Muhabiri: Talepleriniz neler?

İşçi B: Direniş bittikten sonra işten çıkartılmalar olmayacak.

*Sendika hakkımız korunacak.

*Maaşlara zam yapılacak.

*Bosch sözleşmesi imzalanacak.

SDH Muhabiri: Devlet,Sendika,İş veren ile görüşme oldu mu,görüşmeler ne düzeyde?

İşçi A: Sendika ile hiçbir görüşme olmadı.Devlet tarafından görüşmeleri Bursa Valisi iş veren tarafından ise CEO’lar ile görüştük ama hiçbir ilerleme yok.

SDH Muhaniri: Toplamda kaç fabrika grevde? Diğer fabrikalarla iletişim ne durumda?

İşçi B: %100 üretimi durduran 4 fabrika var.Ama her gün bir yenisi daha ekleniyor.Bütün res 4fabrikalarla iletişim halindeyiz,taleplerimiz ortak,ortak kararlar alıyoruz.Greve çıkmayan fabrikalar da akşam iş çıkışı yanımıza geliyorlar.

SDH Muhabiri: Türk Metal’den istifa ettiniz,Sendika için ne düşünüyorsunuz?  

İşçi A: Patronun sendikasız çalışma hakkı var,eğer patron kendisi sendikalı olursa (MESS) biz de istediğimiz bir sendikaya girip örgütleniriz.Eğer patron sendikaya gitmezse biz de kendi iş yeri temsilciliklerimizi kurarız,kendi kararlarımızı kendimiz alırız. 

SDH Muhabiri: Teşekkür ederiz.Kolay gelsin

İşçiA-B: Biz teşekkür ederiz.

 

Etiketlendi: