
Alt-Emperyalizm Tartışmaları: Ezber Bozmayı Bilmek – Güneş Gümüş
AKP’nin izlediği saldırgan uluslararası siyaset ve sınır ötesi askeri müdahaleler, Türkiye’nin emperyalist hiyerarşideki yeri konusundaki tartışmaları canlandırdı. Deniz ötesi bir ülkede, Libya’da, iç savaşa müdahil olup ülkenin kaderini değiştiren, petrollerine çökmeyi kafaya koyan; Suriye’nin kuzeyinde…

Narodnizmden Günümüze Küçük Burjuva Radikalizmi ve Silahlı Reformizm – V. U. Arslan
Her toplumsal sınıf, sınıf mücadelesinde kullandığı araçları ve yöntemleri çevrelerinde hazır bulur. Yani yol, yordam ve alet çantası üretim ilişkileri tarafından belirlenmiştir. Objektif maddi koşullar gücün ve güçsüzlüğün sınırlarını çizer. Sınıfların kullandığı eylem ve araçlar o sınıfa…

İnsan Doğası Tartışmasına Dair Bazı Noktalar – V. U. Arslan
Materyalizmin mekanik bir versiyonu, Marksizmi çürütmeye çalışanlarca sık sık devreye sokulur. İnsan doğasının açgözlü olduğunu anlatan biyolojik materyalizmden bahsediyoruz. “İnsan doğası sosyalizme uygun değildir” savını temellendirmeye çalışanlar, insan davranışlarının esas olarak genlerimizle…

Sol Popülizm ve Mouffe – Güneş Gümüş
Dünya çapında HDP, Podemos gibi bir dizi partiye ilham olmuş “radikal demokrasi” tezinin sahiplerinden Chantal Mouffe, şimdilerde başka bir politik açılımla karşımızda: “sol popülizm.” Radikal demokrasiyi bahsi geçen partiler kılavuz edine dursun Mouffe, bugün sol için çıkışın radikal reformizm olarak…

Leninist Parti ve Önderlik – Güneş Gümüş
1917’de orada olmasaydım, Petersburg’da, Ekim Devrimi – Lenin’in varlığı ve idaresiyle yönlendirilmiş olarak – gerçekleşirdi. Eğer ne Lenin ne de ben Petersburg’da olmasaydık, Ekim Devrimi olmazdı: Bolşevik Parti yönetimi devrimin gerçekleşmesini engellemiş olurdu (Bundan, endi adıma, en küçük bir…

Marksist Enternasyonalizm Anlayışı ve İki Komintern-Engin Kara
Kuruluşunun yüzüncü yılını geride bırakmışken, bugünden geriye dönüp baktığımızda tek bir Komintern’den bahsedemeyiz. Bir yanda dünya devriminin öncüsü olma rolünü görevini üstlenen, dünya çapında komünist partilerin kurulmasına ve devrimci kadroların yetiştirilmesine önderlik eden 1919-23 arasındaki…

Komünizmin İlkeleri-Friedrich Engels
Soru 1: Komünizm nedir? Yanıt: Komünizm, proletaryanın kurtuluş koşullarının öğretisidir. Soru 2: Proletarya nedir? Yanıt: Proletarya, toplumun, geçim araçlarını herhangi bir sermayeden elde edilen kârdan değil, tamamıyla ve yalnızca kendi emeğinin satışından sağlayan; sevinci ve üzüntüsü, yaşaması…

Aksayan Sürekli Devrim Teorisinin Eleştirisi- V.U. Arslan
Tony Cliff’in (1917-2000), Troçki sonrası devrimci Marksist geleneği yaygınlaştıran sonraki kuşak liderler arasında özel bir yeri vardır. Bu özgünlük, eleştirel yöntemde ısrar etmesinde yatar. Yani diğer liderlerden farklı olarak Cliff, Troçki’nin kimi perspektiflerini eleştirel süzgeçten geçirmiştir.…