
Sosyal Demokrasi* ve Türkiye’deki Ulusal Mücadeleler – Rosa Luksemburg
Osmanlı toplumundan bugüne miras kalan Kürt ve Ermeni sorununun nedenlerini analiz eden Rosa Luksemburg, bu yazıyı 1896 yılında kaleme almıştı. Osmanlı'da Türkiye toplumuna ulusal sorunun dinamikleri... I- Türkiye'deki Durum Parti basınında, özellikle de Rus kesiminde hepimiz Türkiye'deki olayları diplomatik…

Faşizm, Bonapartizm, Az Gelişmiş Ülkelerde Devletle Siyasetin Göreli Bağımsızlığı – V. U. Arslan
AKP yönetiminde Türkiye’nin artan bir şekilde otoriterleşmesi, rejimin karakteri tartışmasını sürekli gündemde tuttu. Rejimin tahlilini faşizm olarak yapanlar çoğunluğu oluşturuyor. Bir diğer kesim ise Bonapartizm analizi yapıyor. Bu yazıda faşizm ve Bonapartizm tahlilinin ne kadar geçerli olduğunu masaya…

Modernizm ve Aydınlanma Hedef Tahtasında – Güneş Gümüş
20. yüzyıl kendisinden önceki yüzyıllardan daha fazla kan ve gözyaşıyla yoğruldu. Kapitalizm, aşamadığı çelişkilerin yeşerttiği her krizde barbarlığı imdada çağırmaktan geri durmadı. Sermayenin üzerinde şekillendiği ulus-devletler arası gerilimler iki dünya savaşının yıkımını getirdi; Alman kapitalistleri…

Engels’ten Sorge’ye: “İnsanlık zamanımızın en büyük beynini yitirdi”
Londra, 15 Mart 1883, gece 11.45 Sevgili Sorge, Telgrafın bu akşam geldi. En içten teşekkürler. Marx’ın sağlık durumu hakkında seni düzenli olarak haberdar etmek sık sık değişmesi nedeniyle mümkün değildi. Ana olgular kısaca şöyle: 1881 Ekim’inde, eşinin ölümünden kısa süre önce, zatürreye yakalandı.…

Alt-Emperyalizm Tartışmaları: Ezber Bozmayı Bilmek – Güneş Gümüş
AKP’nin izlediği saldırgan uluslararası siyaset ve sınır ötesi askeri müdahaleler, Türkiye’nin emperyalist hiyerarşideki yeri konusundaki tartışmaları canlandırdı. Deniz ötesi bir ülkede, Libya’da, iç savaşa müdahil olup ülkenin kaderini değiştiren, petrollerine çökmeyi kafaya koyan; Suriye’nin kuzeyinde…

Narodnizmden Günümüze Küçük Burjuva Radikalizmi ve Silahlı Reformizm – V. U. Arslan
Her toplumsal sınıf, sınıf mücadelesinde kullandığı araçları ve yöntemleri çevrelerinde hazır bulur. Yani yol, yordam ve alet çantası üretim ilişkileri tarafından belirlenmiştir. Objektif maddi koşullar gücün ve güçsüzlüğün sınırlarını çizer. Sınıfların kullandığı eylem ve araçlar o sınıfa…

İnsan Doğası Tartışmasına Dair Bazı Noktalar – V. U. Arslan
Materyalizmin mekanik bir versiyonu, Marksizmi çürütmeye çalışanlarca sık sık devreye sokulur. İnsan doğasının açgözlü olduğunu anlatan biyolojik materyalizmden bahsediyoruz. “İnsan doğası sosyalizme uygun değildir” savını temellendirmeye çalışanlar, insan davranışlarının esas olarak genlerimizle…

Sol Popülizm ve Mouffe – Güneş Gümüş
Dünya çapında HDP, Podemos gibi bir dizi partiye ilham olmuş “radikal demokrasi” tezinin sahiplerinden Chantal Mouffe, şimdilerde başka bir politik açılımla karşımızda: “sol popülizm.” Radikal demokrasiyi bahsi geçen partiler kılavuz edine dursun Mouffe, bugün sol için çıkışın radikal reformizm olarak…