Nikolay Nikolayeviç Sukhanov’un 1917 Rus Devrimi [Devrim Üzerine Notlar] kitabı -orijinali 7 ciltlik olan eserden kısaltılmış 600 sayfalık tek cilt olarak- Ekim 2020’de ilk kez Türkçeye çevrildi (Sukhanov, 2020). 1917’nin devrimlerine doğrudan…

Rosa Luksemburg: Mücadelesi ve Fikirleri – V. U. Arslan
Rosa Luxemburg, işçi devrimlerinin bu unutulmaz lideri ve teorisyeni, 150 yıl önce Polonya’da iyi halli ve açık fikirli bir Yahudi ailenin beşinci…

100. Yıl Anısına – Bu Tarih Bizim: MUSTAFA SUPHİ TKP’si “SÜREKLİ DEVRİMCİ”DİR! (V. U. Arslan)
TKP'nin 100. kuruluş yıl dönümündeyiz. Günümüz TKP'si (SİP-TKP) tarihi sahiplenerek çeşitli 100.yıl etkinlikleri düzenliyor. Bu işin şov…

Lenin Kimlere Yol Göstermiyor? – Güneş Gümüş
Kemal Okuyan’ın Lenin güzellemesi yapan yazısına denk gelince insan rahatsızlık hissetmeden edemiyor. Gerçi uzun yılların çarpıtma okulunun ikiyüzlülüklerine alışkın olmamız lazım, ama bir yandan da düzenin “solcu” yedek lastiklerini…

Leninist Party and Leadership- Güneş Gümüş
“For the sake of clarity I would put it this way. Had I not been present in 1917 in Petersburg, the October Revolution would still have taken place-on the condition that Lenin was present and in command. If neither Lenin nor I had been present in Petersburg,…

Troçki’yi Hatırlamak – Engin Kara
Troçki’nin katledilmesinin üzerinden 80 yıl, mimarlarından biri olduğu Ekim Devrimi’nin üzerinden 100 yılı aşkın süre geçti. Sanki “içinde bulunduğumuz çağa ait olmayan hikâyeler”. “Eskide kalmış, eskimiş, kullanım tarihleri…

Leninizm ve Parti
Sınıf mücadelesinde 1917 Ekim Devrimi, bir doruk noktasıdır. Nihayet, eşitlik ve özgürlüğe zengin umutlar; her türlü yerleşik yapıya, sömürüye ve haksızlığa ölüm vaad eden proleter devrim gelip çatmıştı. Bu zaferin arka planında…

Devrimci Parti Teorisyeni Olarak Lenin II-Güneş Gümüş
Yazımızın önceki bölümünde ortaya çıktığı koşulları ele aldığımız Bolşevizmin kitle partisi modeline karşı öncü partiye, kendiliğindenliğe karşı iradenin rolüne yaptığı vurgularla hem işçi sınıfı içindeki farklı eğilimlerle…

Devrimci Parti Teorisyeni Olarak Lenin – I | Güneş Gümüş
Marks, tarihi sınıf mücadeleleri tarihi olarak tanımlarken bu mücadelenin sömürülenler cephesindeki yürütücülerinin her daim sınıf bilinciyle donanmış özneler olduğu iddiasında değildi. Sınıflar arasındaki sömürü ilişkisinden kaynaklanan…

Rus Devrimini Savunurken – Lev Troçki
Bu yazı, Troçki'nin 1932'de Danimarkalı bir sosyal-demokrat öğrenci grubunun, Rus Devriminin 15. Yıldönümü nedeniyle daveti üzerine Kopenhag’da 2 bin kişi önünde yaptığı konuşma metninden oluşan makalenin kendi sözcükleriyle kısaltılmasıdır.…

Lenin Marks’ı Nasıl Çalıştı? – Lev Troçki
Leon Troçki, ne yazık ki tamamlayamadığı Lenin biyografisine yıllarını ayırmıştır. Bununla birlikte, Lenin’in gençlik yılları ile ilgili bölümleri bitirebilmiştir ve bunlar 1936’da Fransa’da yayınlanmıştır. Lenin’in Marksist çalışmalarını…

Kitle Çalışmasının Temel Meseleleri – Güneş Gümüş
Lenin'in Ulusların Kaderini Tayin Hakkı kitabında 1916 İrlanda Ayaklanmasını ele alırken devrim ve karşı-devrim güçlerinin tek bir büyük çarpışmasıyla devrim olacağını sananları sert şekilde eleştirir: ...bir ordunun belirlenmiş bir…

Çöküşten Günümüze Rusya’nın Serüveni (3) – Emre Güntekin
Ekonomik kriz, yoksulluk, yolsuzluklar, mafyalaşma, kirli savaş süreçleri, iç çatışmalar… Rusya emekçi sınıfları Yeltsin’in siyasete hâkim olduğu 90’lı yıllar boyunca saydığımız çelişkilerle boğuşmuştu. Rusya artık bir süper…

Lenin ve Emperyalist Savaş – Lev Troçki
Dördüncü Enternasyonal’in editörlerinin 1939 tarihli önsözünden Gezegenimiz, Lenin’in ölümünün 18. yıl dönümünde (Lenin 21 Ocak 1924’te öldü) ikinci Dünya Savaşının girdabına kapılmış durumda. Lenin, birinci dünya kıyımının…

Tarihsel Kesitte Sürekli Devrim – V.U. Arslan
Devrim, günlük dilde kökten dönüşüm anlamında kullanılır. Peki “devrim” sınıf mücadelesinde ne anlama gelir? Burada ilk önce politik devrim-sosyal devrim ayrımını yapmak gerekli. Politik devrimler, hakim iktidar gruplarını grevler, protestolar…