Sosyalizm Kazanacak!
/ Gündem / Bilal Erdoğan’ın Enerji Yatırımı Doğayı Talan Edecek! – Tarık Hasan

Bilal Erdoğan’ın Enerji Yatırımı Doğayı Talan Edecek! – Tarık Hasan

on 27 Mart 2023 - 08:35 Kategori: Gündem

Depremde yurttaşlara çadır temin edemeyen, depremin 1 ay ardından “Kahvaltı veremediğimiz yerler var. Çay şeker istiyoruz. Eşofman terlik ihtiyacı var. Özellikle hayır sahiplerinden vatandaşlarımızdan bu tür destekler istiyoruz” diyerek halktan yardım isteyen patronların iktidarı, patronların ceplerine para aktarmaya ve onları her gün daha da zenginleştirmeye devam ediyor.

Deprem sonrası yaşam “normalleşme”ye başlarken, patronlar hiç durmadan servetlerine servet katmak için çalışmaya devam ediyor. Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın, amcası ve kardeşleri ile birlikte BMZ Grup Denizcilik şirketine ve Doruk Izgara isimli zincir restorana sahip olduğu biliniyor. Birçok sektör gibi eğitimin de özelleştirilmesinden kâr elde etmek için çabalayan Bilal Erdoğan, 2018’de Yeni Türkiye Eğitim Vakfı’nı (YETEV) kurdu. “Devletin kamu hizmetlerindeki yükünü azaltmak amacıyla eğitimin gelişmesi için her türlü katkıda bulunmak ile eğitim hizmetlerini ifa etmek ve gençliğin gelişimine katkı sağlamak ve vakıf senedinde belirtilen diğer amaçları gerçekleştirmektir” ifadeleriyle 5 yıl önce kurulan vakıf kısa süre içinde devlet tarafından teşvikler aldı: Yedi yıl boyunca sigorta primi işveren hissesi, yüzde 80 vergi indirimi, devlet tarafından yüzde 40 yatırıma katkı oranı ve faiz desteği. Bilal Erdoğan şimdi de YETEV ile enerji sektörüne giriyor.

YETEV 95 milyon TL’lik maliyet ile, depremden 11 gün sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak Niğde’nin Bor ilçesine güneş enerjisi santralı (GES) kurmak için çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı. 13 hektarlık alanda 13 bin 211 adet panel kurulması planlanan, ekonomik ömrünün 49 yıl, arazi hazırlık ve montaj çalışmalarını kapsayan inşaat süresinin ise 6 ay olmasının planlandığı proje bakanlık tarafından “ÇED gerekli değil” kararı ile onaylandı. Ceyhan-Göksun fay bölgesinde yerleşen ve birçok afet olaylarının tarihsel olarak yaşandığı ve yeni afetlere gebe olan Niğde’de 13 hektarlık arazi “çevresel etki değerlendirmesine gerek yok” denilerek patronlara peşkeş çekildi. Aynı arazi imar planlarına “tarımsal nitelikli arazi” olarak da işlendi.

Enerji sektöründe kendine yer edinmek isteyen tek kişi Bilal Erdoğan değil. AKP’li yıllarda zenginleşen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipolitan Sağlık ve Eğitim Hizmetleri, 24 Mart’ta GES kurmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. GES’in Siirt’in Kurtalan ve Akçalı köylerinde toplam 54 (22, 32) hektarlık alana kurulacağı ve 660 milyon 646 bin TL (281, 379.646) maliyetinde olacağı planlanıyor. Aynı dosyada, Medipolitan A.Ş’nin GES’in kurulacağı arazileri bir süre önce yaklaşık 10 milyon TL’ye satın aldığı da belirtildi.

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı