
Emperyalizm Tartışmalarına Bir Yanıt – Güneş Gümüş
Kapitalist kriz demek kapitalistler arası rekabetin kızışması demektir. Kriz derin ve küresel ölçekte olunca bu kızışma ülke sınırlarını da aşıyor. 2008 krizi de bu temelde dünyayı bir cadı kazanına çevirdi. Artan rekabet gerilimleri; gerilimler ilerleyen dönemde sıcak çatışma dinamiklerini tırmandırıyor.…

Bolşeviklerin Ukrayna Politikası: Kendi Karşıtına Dönen Devrimci Atılım – V. U. Arslan
Putin "Ukrayna diye bir ülke yoktur" derken kimilerine göre cüretkâr kimilerine göreyse çılgınca olan planını aslında kafasına koymuştu. Açık ki Putin'e göre Ukrayna'nın bağımsız bir ülke ve devlet olarak var olma hakkı yok. "Ukrayna Lenin'in icadıdır". "Hatadan da öte bir politikayla tarihsel olarak Rusya'ya…

Emperyalizm Nedir? Çin ve Rusya Emperyalist midir? – Güneş Gümüş
Ukrayna’daki savaş herkesin beklentilerini aşarak öyle boyutlandı ki şimdilerde tüm dünya savaşın ateşini hissediyor. Emperyalist aşırılıklar çağına geri mi dönüyoruz? Putin koca Ukrayna’yı işgale soyunurken Batılı emperyalistler bunun bedelini Rusya’ya ödetmek için oynayabilecekleri bir sürü kartı…

Faşizm, Bonapartizm, Az Gelişmiş Ülkelerde Devletle Siyasetin Göreli Bağımsızlığı – V. U. Arslan
AKP yönetiminde Türkiye’nin artan bir şekilde otoriterleşmesi, rejimin karakteri tartışmasını sürekli gündemde tuttu. Rejimin tahlilini faşizm olarak yapanlar çoğunluğu oluşturuyor. Bir diğer kesim ise Bonapartizm analizi yapıyor. Bu yazıda faşizm ve Bonapartizm tahlilinin ne kadar geçerli olduğunu masaya…

Modern Zamanların Manevra Savaşı Mümkün(dü) – Veli Umut Arslan
Gramsci devrime yönelik eylemin iki farklı aşamasını manevra ve mevzi savaşı şeklinde birbirinden ayırır. İktidarı ele geçirmek için gerçekleşen hızlı ve topyekün cephe saldırısına “manevra savaşı” derken tek tek siperlerin ve kalıcı istihkamların ele geçirilmesi üzerinden ilerleyen daha aşamalı,…

Burjuva Normalleşme, HDP ve Sosyalistler – V. U. Arslan
Ekonomik kriz halkı iyiden iyiye yoksullaştırırken AKP desteğindeki düşüş hızlandı. RTE’nin iktidardan gidici olduğu kanaati de hiç bu kadar güçlü olmamıştı. Nitekim AKP gemisini ufak ufak terk etmeye başlayanları görmekteyiz. AKP ile arasına mesafe koyanların sayısı artmaya devam edecektir. Diğer taraftan…

Postmodernizm Soldan Geriye Ne Bırakır? – Güneş Gümüş
Bir süredir sosyalist solun neredeyse tamamını hakimiyeti altına alan postmodernist kimlik siyasetiyle uğraşıyoruz. Haliyle polemikler de eksik olmuyor. Meseleyi polemikler düzeyinde bırakmak olmaz. Tartışmanın içeriğini herkes için anlaşılır hale getirmek için postmodernizmden ne anlıyoruz; modernizm ve aydınlanma…

Oya Baydar’ın Sazanlıkları – Dolunay Aker
Siyasi mevzular birçok kere tanımlanan şeyleri yeniden gündeme getiriyor. Türkiye’de “aydın nedir?” sorusunu defalarca cevaplasanız da eksik kalır. Genellikle bu sorunun cevabı yazı kanadından gelir. Politik-estetik derdi olan yazar, harekete geçer ve o “asılacak adam”ı anlatır. İktidarın yerleşik dilini…