Membic’de devriye görevi yapan ABD askerlerine AKP destekli cihatçıların ateÅŸ açmasının yankıları sürüyor. ABD ordusunda görev yapan Dillon Türkiye’den, desteklediÄŸi muhaliflere “ABD liderliÄŸindeki koalisyon güçlerine ateÅŸ açmak kabul edilemez” mesajı iletmesini talep ettiklerini açıkladı.Â
Bu yaÅŸananlar, Kürt kantonlarının Türkiye’ye karşı sahadaki fiili güvenliÄŸini ABD’nin saÄŸladığını bir kez daha göstermiÅŸ oldu. Malum, Tayyip her fırsatta Afrin’e yönelik operasyon hazırlığında olduklarını söylüyor. Zaman zaman TSK’nın Obüs saldırıları ve AKP destekli cihatçıların taciz atışıyla bölgedeki nabzı ölçen AKP’nin son yaÅŸananlardan da sorumlu olduÄŸunu belirtmek gerekir. Tamamen MİT’in güdümünde olan Sultan Murad Tugayları’nın Membic’e yönelik taciz atışı, ABD’nin nasıl bir hamleyle karşılık vereceÄŸini görmek için yapılmış gibi görünüyor. AKP, güdümündeki cihatçılar üzerinden bölgedeki tansiyonu ölçtü; ABD misliyle karşılık vererek “aklınızdan bile geçirmeyin” mesajı verdi.
Hatırlanacağı üzere, Fırat Kalkanı Operasyonu’nun baÅŸladığı ilk süreçlerde de AKP destekli cihatçılar Membic üzerine yürümüş ABD “dur” demiÅŸti. ABD engeline takılan AKP ÅŸimdilik beklemede; fakat Rusya ve ABD’den onay alması durumunda hemen harekete geçip Afrin’e saldıracaklarını öngörmek zor deÄŸil.
Peki Rusya ve ABD onay verir mi? ABD’nin sahadaki en önemli müttefiki YPG. Devam eden Rakka operasyonunda YPG neredeyse sona geldi. Åžartlar olaÄŸanüstü deÄŸiÅŸmediÄŸi sürece ABD, AKP’nin olası Afrin operasyonuna onay vermeyecektir. Rusya’nın da Kürt’leri tamamen kaybetmeyi göze alamayacağını söyleyelim. Rusya’nın AKP’ye onayı İdlib’le sınırlı olabilir; fakat ÅŸimdilik bu ihtimal de düşük.
Uzun lâfın kısası, AKP’nin Kürt kantonlarına saldırı hayalleri ÅŸimdilik uluslararası aktörlerin engeline takılıyor; ancak zamanla dengelerin deÄŸiÅŸmesi durumunda TSK ve AKP destekli cihatçıların Kürt kantonlarının üzerine yürümesi kuvvetle muhtemel.
bolsevik.org














