
15-16 Haziran’ı Hatırlarken – Av. Engin Kara
Türkiye işçi sınıfı tarihinin önemli mücadele deneyimleri bizler için basit birer hatıra ya da takvim günü olarak kalmamalı. Öte yandan sadece geçmişin teknik analizini yapmak da yetmiyor. Eğer mücadeleye katkı sunacaksak, tarihsel deneyimlerin doğru analizi üzerinden ihtiyaçları, görevleri, hedefleri vb.…

100. Yıl Anısına: Mustafa Suphi, Mücadele Programı, Katilleri – V. U. Arslan
Mustafa Suphi ve 14 yoldaşının Trabzon açıklarında katledilmesinin 100. yıldönümündeyiz. Hakkında çok az şey bildiğimiz Suphi’nin eşi Maria(Meryem)’nın iç burkan sonunu aktarmadan olmaz. Eşi ve yoldaşları Karadeniz’de gözleri önünde katledilir. Maria öldürülmez, ama tecavüzlere uğrar, cani çetelerin…

100. Yıl Anısına – Bu Tarih Bizim: MUSTAFA SUPHİ TKP’si “SÜREKLİ DEVRİMCİ”DİR! (V. U. Arslan)
TKP'nin 100. kuruluş yıl dönümündeyiz. Günümüz TKP'si (SİP-TKP) tarihi sahiplenerek çeşitli 100.yıl etkinlikleri düzenliyor. Bu işin şov kısmı, 100 yıllık partiyiz havaları... Oysa 10 Eylül 1920'yi sahiplenmek için o gün ortaya konmuş olan program, ilkeler ve mücadeleyi (geleneği) benimsemek ya da en azından…

50. Yılında 15-16 Haziran’dan Ders Çıkarmak – Emre Güntekin
15-16 Haziran için bu topraklarda işçi sınıfının gücünün nelere kadir olabileceğini gösteren en önemli örnektir. 50. yılına geldiğimizde bile hala tartışıyor olmamızın nedeni büyük ölçüde bu. Sermayedarların işçilerin İstanbul ve İzmit gibi iki büyük işçi kentinde neredeyse bütün fabrikaları…

İşçi Sınıfının Destansı Direnişi: 15-16 Haziran 1970 – Av. Engin Kara
İşçi sınıfının ayağa kalkmaya başladığı yıllara damgasını vuran destansı direnişin 49. yıldönümündeyiz. 61 Anayasası’nın getirdiği sendika ve grev hakkı ile siyasi haklar, 60’lar boyunca işçi sınıfının ülke gündemine hızlı ve etkili bir giriş yapmasına yol açmıştı. 1961 yılında Türkiye…

İbo’ları Yaşatmanın Tek Yolu: Onları Doğru Anlamak ve Anlatmak – Çağın Erdinç
“…İçinin güzelliği yüzüne yansımış insanlar vardır… Gösterişin, sahteliğin, egonun zerresi yoktur edalarında. Bir yanıyla son derece sıradan, bir yanıyla da müstesna bir şey vardır yüzlerinde. Görür görmez kanınız kaynar, seversiniz, güvenirsiniz. Bakışlarındaki, duruşlarındaki sıradanlığın,…

Aydınlanma, Marksizm ve Türkiye Solu Üzerine Düşünceler-Emre Güntekin
Aydınlanma, bir kavram olarak bir parça ışığa hasret günümüz insanı için hala ilgi cezbediyor. İnsanoğlunun modern zamanlarda yetiştirdiği en önemli düşünürler, bilim adamları, devrimciler, edebiyatçılar, bestekârlar ve daha niceleri kapitalizm daha ana rahmindeyken eski toplumsal düzene karşı büyük…
19 Aralık Katliamı’nın Dersleri Çıkarılmayı Bekliyor – Elif Altunay
Türkiye, devrimci mücadelenin derin kökler taşıdığı ve bir sonraki kuşağa en zor koşullarda bile bayrağın devredilebildiği ülkelerden birisi. Devrimciler yine bu zor koşullarda, özellikle 1990’lı yıllarda hapishanelerde önemli oranda kalabalıklaşmış ve güçlenmişti. Hapishanelerdeki koğuş sistemi,…