Sosyalizm Kazanacak!
/ Emekçiden / Roniteks İşçilerinin Direnişi 4. Gününde!

Roniteks İşçilerinin Direnişi 4. Gününde!

on 8 Şubat 2024 - 19:01 Kategori: Emekçiden

İstanbul Bayrampaşa’da sefalet ücreti dayatmasına karşı üretimi durduran işçilerin mücadelesi dördüncü gününde canlı bir şekilde devam ediyor. Özel sektörde Ocak ücret ödemelerinin yapılacağı günlerde dört bir yandan işçilerin itiraz sesleri yükseliyor. Bölgenin tekstil patronlarının ve işçilerinin de dikkat kesildiği direniş sadece bir tek işyerinde verilen bir mücadeleden öteye geçmiş bulunuyor. 

Roniteks işçileri, ihracat odaklı gömlek üretimi yapan fabrikada bir süredir hem iş yükünün artması hem de piyasanın altındaki maaşlar nedeniyle işyerinde mücadele etme eğilimlerini ortaya koymuştu. Bayrampaşa’daki fabrika içinde ve önünde eylemlerine devam eden işçiler kararlı şekilde direnişi sürdürüyor. 

Mücadelenin dördüncü gününde erken saatte işyerine girerek çalışmama eyleminde devam eden işçiler eylemlerine fabrika kapısı önünde bir basın açıklaması yaparak devam etti.  Basın açıklamasını işçiler adına okuyan Sinan Erdoğan konuşmasında şunları ifade etti:

 “Bizim sabrımız sonsuz. 3 gün değil 3 ayı göze alarak geldik buraya! Ancak görüyoruz ki Roniteks yönetimi bizler kadar sabırlı olamıyor. Bizim derdimiz yoktan yere eyleme devam etmek de değil. Bütün bu süreci göze aldık ancak bizim amacımız, bir an önce anlaşmaya vararak işimizin başına dönmektedir. Bugün Roniteks’in çarkları dönmüyorsa bunun sorumlusu biz değil, basit taleplerimize gözünü kulağına kapatan patrondur!

“Bu mücadele hepimizin” denir ya, bu kez gerçekten de Roniteks direnişi hepimizin, bütün tekstil işçilerinin direnişidir. Burada başaracağımız tüm kazanımlar, başta Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Esenler olmak üzere bütün İstanbul’da etki sağlayacaktır. Bizler bugün burada bu sorumluluğu da sırtımızda hissederek direniyoruz. İşyerlerinde düşük maaşa ve diğer hukuksuzluklara mahkûm edilmek istenen işçi kardeşlerimize de mücadelelerimizi birleştirme çağrısı yapıyoruz.”

Direnişin 3. gününde işçiler, işçilerce seçilmiş olan temsilciler aracılığıyla fabrika müdürünün katına çıktıkları sırada patronun bir öfke patlamasıyla işçileri binadan kovması işçiler arasında büyük bir tepkiye neden oldu. Akşam saatlerinde de fabrika müdürünün, kapıdaki işçilere yönelik aşağılayıcı ve kışkırtıcı şekilde konuşması fabrika yönetiminin örgütlü işçiler karşısında ne kadar aciz kaldığını ortaya koydu.  Bugün de, direnişlerinin dördüncü gününde basın açıklamasının ardından bekleyişlerini sürdüren işçilere Roniteks patronu telefonla ulaşarak işçilerle doğrudan görüşme yapmak istediğini iletti. Patronla doğrudan görüşen işçilere Roniteks patronun zam talebini geçiştiren “benimle devam etmek isteyen pazartesi gelsin başlasın, zam yapacağım” sözlerinin üzerine işçiler tepki göstererek toplantıyı terk etti. İşçilerin sağlam durmasının üzerine patron, aşağıya, işçilerin yanına inerek ücret konusunu yeniden görüşeceklerini ifade etti. İşçiler, fabrika önündeki bekleyişlerine devam ediyor.

Ne olmuştu?

Roniteks’te işveren, zaten piyasanın altında ücretlere çalışan işçilere %30 zam ve değişen oranlarda da elden maaş ödemesi yapmayı teklif etmişti. Patronun sefalet dayatmasını kabul etmeyen TEKSTİL GÜÇ-SEN (Tekstil İşçileri Güç Birliği Sendikası) üyesi işçiler 5 Şubat Pazartesi itibariyle iş bırakma hakkını kullanarak fabrika içinde ve önünde eyleme başlamıştı.

Roniteks işçileri hem ücret hem de sosyal haklarına yönelik bu saldırıya karşı iş yerinde

çoğunluğu örgütleyerek üretimi durdurmasının ardından patron elden ücret ödeme dayatmasından geri adım atmış atmış bulunuyor. 

Direnişteki işçilerin 3 temel talebi bulunuyor:

1- Maaşlarımıza yapılacak seviyenin katlanılabilir bir seviyeye çıkartılması 

2- Elden maaş ödemesi kesin olarak sonlandırılması. 

3- Eksik sigorta primleri, eksik yıllık izin hakkı gibi sorunlar derhal çözülmesi

Roniteks işçileri Bayrampaşa’daki Sabri Akpınar Parkı yanındaki fabrika önünde direnişlerine devam ediyor. Direniş yalnızca Roniteks patronu ve işçileri değil, tüm bölgedeki tekstil işçileri ve patronları tarafından yakından takip ediliyor. Pek çok iş yerinde geçen hafta cuma günü ödenmesi gereken ücretler, Roniteks’teki mücadelenin sonuçlarını görmek üzere bu cuma gününe ertelenmişti. 

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı