Devrimden Önce

Çernişevski ve 19. yy. Radikal Rus Aydın Geleneği – Veli Umut Arslan
Çarlık Rusya, yıkılana dek neredeyse 100 yıldır radikal aydın geleneği ile mücadele ediyordu. Gelenek 1825’teki Dekabrist Ayaklanması ile mayalandı. Zamanın devrimcilerinin çekimine kapılan Rus entelijensiyası yaratıcılıkta öyle bir patlama yaşadı ki Puşkin, Gogol, Dostoyevsky, Çaykovsky, Tolstoy gibi dev…

Lenin Marks’ı Nasıl Çalıştı? – Lev Troçki
Leon Troçki, ne yazık ki tamamlayamadığı Lenin biyografisine yıllarını ayırmıştır. Bununla birlikte, Lenin’in gençlik yılları ile ilgili bölümleri bitirebilmiştir ve bunlar 1936’da Fransa’da yayınlanmıştır. Lenin’in Marksist çalışmalarını nasıl takip ettiğine dair olan bölüm, Lenin’in gençliği…

Sverdlov: Örnek Bir Örgütçü, Örnek Bir Devrimci
Bolşevik Parti'nin en önemli isimlerinden devrimci Sverdlov, 16 Mart 1919'da yaşamını yitirdi. Kısacık yaşamına dünya tarihini etkileyecek büyük işler sığdırdı."Ekim ayaklanmasının fiili genel sekreteri" Sverdlov'un anısı ve kişiliği bugüne ışıktır.. "Devrim denilen fırtınalı mücadele içinde, her…

Sultan Galiyev Gerçeği (I) – V.U. Arslan
“Ülküsü uğrunda hayatını kaybetti ve idam edildiği tarihe kadar da hiçbir zaman Turancı/ Marksist görüşlerinden ayrılmadı. O, Türklüğün ölmez bir şahsiyeti olarak ta ebediyete kadar kalacaktır”(1) Bir insan ölene kadar hem Turancı, hem Marksist nasıl olabilir? Bu, Sultangaliyev’in tutarsız bir insan…
Devrimden Sonra

Bolşeviklerin Ukrayna Politikası: Kendi Karşıtına Dönen Devrimci Atılım – V. U. Arslan
Putin "Ukrayna diye bir ülke yoktur" derken kimilerine göre cüretkâr kimilerine göreyse çılgınca olan planını aslında kafasına koymuştu. Açık ki Putin'e göre Ukrayna'nın bağımsız bir ülke ve devlet olarak var olma hakkı yok. "Ukrayna Lenin'in icadıdır". "Hatadan da öte bir politikayla tarihsel olarak Rusya'ya…

SSCB Neden ve Nasıl Çözüldü? – Gökçe Şentürk
1917 Ekim Devrimi insanlık tarihini kökten değiştirebilecek bir ileri adım olarak gerçekleşti. 20.yy’ı bütün dinamikleriyle değiştiren bu süreci ve sonrasında SSCB’yi yıkıma götüren ekonomik çöküntüyü anlamadan ne yakın tarihi ne bugünü anlamak ne de yarına müdahale edebilmek mümkün. SSCB’de ekonomik…

Yalta, Postdam ve Yüzdeler… – Elif Altunay
Bu yazı Sosyalist Dergi'nin 8. sayısında yayınlanmıştır. 2.Dünya Savaşı’nın bitmesine birkaç ay kala ABD, İngiltere ve SSCB temsilcileri bir araya gelerek yeni emperyalist düzenin sınırlarının pazarlığı için masaya oturdular. 4-11 Şubat 1945 tarihlerinde Kırım’a bağlı Yalta şehrinde gerçekleşen…

Lenin’in Vasiyeti: Lenin’i Stalin mi Öldürttü? – Güneş Gümüş
Geçtiğimiz günlerde İletişim Yayınları’ndan çıkan Stalin üzerine bir biyografi, “Lenin’in ‘Stalin vasiyeti’ sahte mi?” provokatif başlığıyla kitabı tanıtan bir yazı aracılığıyla gündemimize geldi. İletişim Yayınları’nı kitabı basmak konusunda yazarın akademik “title”ı mı cezbetmiş…