İktidarın siyasi tutsaklara yönelik baskıları son dönemde hasta tutsaklara uyguladığı görmezden gelme tavrı ile sürüyor. Özellikle Kürt siyasi tutsaklara yönelik baskılar yakın geçmişte yaşanan Garibe Gezer intiharı ile bir kez daha gündeme gelmişti.
Öte yandan yine Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski DTP Eşgenel Başkanı Aysel Tuğluk’un sağlık durumunun kötüye gittiği ve cezaevinde kalamayacağına dair raporlara rağmen serbest bırakılmaması, iktidarın cezaevindeki hasta tutsaklara yönelik umursamaz tavrını bir kez daha gündeme taşıdı.
Aysel Tuğluk’un Sağlık Durumu Ciddileşiyor!
26 Aralık 2016 tarihinden bu yana cezaevinde olan Tuğluk, 13 Eylül 2017’de annesini yitirmişti. Ankara’da düzenlenen cenaze sırasında, faşist güruhlar saldırı girişiminde bulunmuş ve güvenlik gerekçesiyle Tuğluk’un annesinin cenazesi Dersim’e taşınmıştı. Cenaze sürecinde yaşanan saldırının Tuğluk’un sağlık durumunun hızla kötüleşmesinde önemli bir etki yarattığı belirtilmişti.
Aysel TuÄŸluk’un saÄŸlık durumunun cezaevinde kalmaya uygun olmadığına dair Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından verilmiÅŸ raporlar mevcut. 1 Nisan 2021 tarihli nöropsikolojik testi raporunda, TuÄŸluk’un biliÅŸsel sorunları olduÄŸuna dikkat çekilirken, alzheimer teÅŸhisiyle ilaç tedavisine baÅŸlandığı ifade edilmiÅŸti.
18 Haziran’da verilen psikiyatri notunda ise TuÄŸluk’un biliÅŸsel yıkım yaÅŸadığı belirtilip demansiyel süreçte olduÄŸu ifade edildi. 7 Temmuz’daki raporda, TuÄŸluk’taki belirtilerin demans ile uyumlu olduÄŸuna vurgu yapıldı. 12 Temmuz’da ise KOÜ Adli Tıp Anabilim Dalı tarafından TuÄŸluk’un ilerleyen demans hastalığı nedeniyle ihtiyaçlarını tek başına gideremeyeceÄŸi belirtilerek ceza infazının ertelenmesi gerektiÄŸi ifade edildi.
Tüm bu hastane raporlarına rağmen Tuğluk’un serbest bırakılması için yapılan başvurular reddedildi. İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı tarafından 3 Eylül’de Tuğluk’un kendisini kötü göstermeye çalıştığı belirtilirken, sağlık durumunun cezaevinde tek başına kalmaya uygun olduğuna dair rapor verildi. Savcılık ise Adli Tıp Kurumu’nun raporuna dayanarak tutukluluğun devamına hükmetmişti.
Konunun gündeme gelmesi sonrasında 21 Aralık’ta Aysel Tuğluk yeni bir sağlık raporu için hastaneye yatırılmıştı.
İktidarın bugüne kadar söz konusu faşist ortağının talepleri olduğunda kırmadığı, Alaattin Çakıcı gibi faşist mafya liderlerini, Mümtazer Türköne gibi isimleri serbest bırakmaktan imtina etmediği biliniyor. Ancak söz konusu Kürt siyasi tutsaklar olduğunda elbette bütün sağlık raporlarına rağmen en ufak bir talep bile duymazdan geliniyor.
Aysel Tuğluk serbest bırakılmadığı müddetçe cezaevinde karşılaşacağı bütün sağlık problemlerinin sorumlusu bellidir. İktidar inadı bırakmalı, Aysel Tuğluk’u ve cezaevinde ciddi sağlık problemleriyle boğuşan siyasi tutsakları derhal serbest bırakmalıdır.














