Sosyalizm Kazanacak!
/ Ekonomi / Zorunlu BES’ten Çıkış Rehberi

Zorunlu BES’ten Çıkış Rehberi

on 19 Ocak 2017 - 11:33 Kategori: Ekonomi, Emekçiden, Gündem

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 1 Ocak’ta yürürlüğe girdi.  Emekçilerin her ay cebinden 100 TL’yi çalarak sigorta şirketlerine aktarmayı amaçlayan yasa başkanlık teklifinin görüşüldüğü ve ekonomik krizin giderek arttığı bir dönemde “kademeli geçiş” sistemi ile devreye sokulacak. 14 milyondan fazla emekçi kademeli olarak şu tarihlerde BES’e sokulacak.        

1 Ocak 2017 1000 ve üzeri çalışanı olan özel sektör
1 Nisan 2017 memurlar (genel ve özel bütçeli idareler) ve 250-1000 çalışanı bulunan özel sektör
1 Temmuz 2017 100 ile 249 çalışanı olan özel sektör
1 Ocak 2018 mahalli idareler ve KİT’ler
1 Temmuz 2018 özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanı olan işyerleri
1 Ocak 2019   5-9 çalışanlı işyerleri

 BES’in amacı, Hazine Bakanı Mehmet Şimşek’in de itiraf ettiği üzere emekçilere değil, şirketlere yarar getirmesi nedeniyle yasalaştı.  Şimşek AA’ya yaptığı açıklamada “Türkiye’nin kalıcı zenginliği yakalaması, yatırımları artırması, cari açığı azaltması bakımından düşük olan tasarruf oranlarını daha da yükseltmesinin büyük önem taşıyor” demişti. Küçük bir matematik hesabı ile bu “kalıcı zenginlik” hikayesinin kimler için yazıldığına bakalım:  Zorunlu BES uygulamasıyla birlikte çalışanlardan her ay, sosyal güvenlik primine esas brüt kazançtan %3 kesinti yapılıyor. Örneğin mühendis asgari ücreti alan bir çalışan, aylık 105 TL ödeme yapıp, 56 yaş ve 10 yıl koşulunu tamamladığında, devlet katkısı ile beraber ancak ve ancak 130-140 TL bir ücret alabiliyor. Ne zenginlik ama!

Zorunlu BES, patronlara büyük paralar kazandırmaktan başka bir işe yaramayacak. 2 ay içinde sistemden çıkılmazsa emekçiler ciddi oranda hak gaspı yaşayacak. sistemde en az 10 yıl kalan ve 56 yaş koşulunu tamamlayan BES’liler, birikimlerinin tamamını bir defada alıp sistemden ayrılabiliyor.  İlk iki ay içinde BES’ten çıkılırsa hak kaybı yaşanmayacak. Ohalde,haklarımıza sahip çıkalım ve Zorunlu BES’ten çıkalım!

Bu  dilekçe ile ilgili sigorta kurumuna başvurarak BES’ten çıkılabiliyor.

Zorunlu BES Tutmadı

Çalışanlardan otomatik kesintiler yapacak olan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili veriler alınmaya başladı. 1 Ocak 2017’den itibaren işyerlerindeki çalışan sayılarına göre kademeli olarak başlatılan Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi’nden yoğun çıkışlar yaşanıyor.

politikeknik.org.tr’nin haberine göre Finans işkolunda Zorunlu BES’e dahil edilen 39 bin banka emekçisinden 21 bini sistemden çıkış talebi oluşturdu. Habertürk’ten Rahim Ak’ın haberine göre, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) alınan veriler sisteme dahil edilen banka emekçilerinin yüzde 55’inin sistemden kayıpsız çıkma süresi olan 2 aylık sürenin ilk 2 haftasında sistemden çıktığını ortaya çıkardı. İlk kademede 1000’den fazla çalışanı olan 450 şirkette dahil olunan zorunlu BES’ten çıkanların toplan sayısına dair veriler yakın zamanda edinilecek.

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı