Sosyalizm Kazanacak!
/ Ekonomi / İşsizlik Fonu İşsizlerden Çok Patronlara Yarayacak!

İşsizlik Fonu İşsizlerden Çok Patronlara Yarayacak!

on 16 Temmuz 2020 - 22:38 Kategori: Ekonomi, Emekçiden

AKP iktidarı patronlar için yeni kıyak ve teşvikler getirmeye, emekçileri ise kısa çalışma ödeneği ve aylık 1177 TL’lik işsizlik ödeneğine mahkum etmeyi sürdürmek için adımlar atmaya devam ediyor. Pandemiyle birlikte işsizlik oranları Cumhuriyet tarihinin gördüğü en yüksek seviyelere ulaşırken meclise getirilen ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen “İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile birlikte gerçek işsizlik oranlarının maskelenmesi amaçlanıyor.

İşsizlik Fonu Patronlara Çalışıyor!

Yeni teklif ile kısa çalışma ödeneğinin, Cumhurbaşkanlığı kararıyla 31 Aralık 2020’ye kadar uzatılabilmesi mümkün hale gelirken, işten atmaları 3’er aylık süreyle 30 Haziran 2021 tarihine kadar yasaklama yetkisi veriliyor. Bu süreçte işten atılması yasaklanan emekçiler ise geçtiğimiz aylarda olduğu gibi 1177 TL’lik bir ücrete mahkum edilecek. Öte yandan normal çalışmaya geri dönen özel sektöre ait iş yerlerinde işverenlere sosyal güvenlik prim ödemeleri konusunda üç ay süreyle işsizlik fonundan destek sağlanması planlanıyor.

Pandemi sürecinde iş yerlerinde faaliyet duran emekçiler sefalet ücretlerine mahkum edilirken, bu teklifle birlikte emekçiler için normalleşme mümkün olmayacaktır. Nitekim atılan bu adım emekçilerin yaralarını sarmaktan ve işsizlikten korumaktan çok büyük bir sosyal probleme dönüşen ve iktidara kan kaybettiren işsizliği örtmeye yarayacaktır. İşsizlik sigortası fonu ise işsiz kalan veya iş yerleri duruşa geçen emekçilere hizmet etmekten çok patronları desteklemek için kullanılacaktır. 

Sosyal Medya Düzenlemesi için Dijital Mecralar Komisyonu Kuruluyor!

Söz konusu yasayla birlikte iktidar uzun zamandır gündemde tuttuğu sosyal medyaya yönelik yasal düzenlemeler konusunda da bir adım atarak Dijital Mecralar Komisyonu kurulması teklifini de meclise getirdi. Mecliste grubu bulunan partilerin yüzdelik ağırlıklarına göre oluşturulacak komisyon 17 üyeden oluşacak.

 

 

 

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı