Sosyalizm Kazanacak!
/ Ekonomi / İşsizlik %10.3'müş! İnanalım mı?

İşsizlik %10.3'müş! İnanalım mı?

on 15 Şubat 2018 - 12:01 Kategori: Ekonomi, Gündem

TÜİK Kasım 2017 işsizlik rakamlarını açıkladı. Buna göre, işsizlik oranı %10,3 oldu. Genç nüfusta işsizlik %19,3; tarım dışı işsizlik %12,2; istihdam oranı %47,3; işgücüne katılım %52,8; kayıt dışı çalışma ise %33,6 oldu.Bu rakamlar bile yeterince berbat ancak gerçek değil. TÜİK bir süredir gerçek işsizlik rakamlarını gizlemek için daha önce yapılmayan bir şeyi yapıyor: Stajyer ve bursiyerleri istihdama dahil ediyor.İşsizliği kamufle etmek için 1,5 milyonu aşkın  stajyer ve bursiyeri istihdama sayıyor. Böylece işsizlik oranı var olandan düşük görünüyor.  Ve AKP, bu hilebazlığın parasını da İşsizlik Fonu’na ödetiyor.

İlgili Haber: Arka Bahçe TÜİK’ten İşsizlik Rakamlarında “Stajyer” Hilesi!

 
 
 
İddialar Muhtelif

TÜİK’e göre: “istihdam edilenlerin sayısı 2017 yılı Kasım döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 448 bin kişi artarak 28 milyon 515 bin kişi, istihdam oranı ise 1,5 puanlık artış ile %47,3 oldu.” 1 milyon 448 binlik istihdam artışının neye dayandırıldığı meçhul. AKP, işsizlikten bunalıp pek çok yerde kendisini yakmaya çalışan vatandaşların tepkilerini istatistiklerden kaçırıyor. Gerçekler gizleniyor. SGK ve İşsizlik Fonu verilerindeki oranlar TÜİK’ in açıkladığı rakamlarla uyuşmuyor. SGK verilerine göre Ocak 2018’de işe yerleşen kişi sayısı geçen yılın aynı ayına göre 14,1% oranında azalış göstermiştir. SGK verilerinin sadece kayıtlı işgücüne dayandığını ve ülkede %33’lük kayıtdışı çalışmanın TÜİK tarafından da ilan edildiğini hatırlatalım. 

TÜİK aynı tablo içinde işsizliği %10,1 tarım dışı işsizliği %12.1 açıkladı. Manşetlerde %10 görseniz de baz alınması gereken rakam %12’dir. Hileli bir rakam olmasına rağmen oldukça yüksek bir oran. 

Dünyada Ekonomik Toparlanma ve  İşsizlik 

Dünyada ekonomik toparlanma verileri göze çarpıyor. Dolar yükseliyor, dünyanın en büyük ithalatçılarından olan Çin’in talebi yükseliyor. Almaya’da işsizlik yüzde 3,6’ya kadar geriledi.ABD ekonomisi toplarlanma ile birlikte yeniden faizleri yükseltmişti. Bu, Türkiye gibi sıcak paraya dayanan ekonomilerden paranın çekilmesi anlamına geliyor. Batık ülke Yunanistan krizden emekçilerin sırtına basa basa çıktı. Dünya Ekonomik Forumu’nun  (WEF) Davos zirvesi öncesi 2018 öngörüleri üzerine yayınladığı raporun bir bölümü de bu ekonomik toparlanmaya ayrılmıştı.

Dünya ekonomik verilerine bakıldığında 2016’da yüzde 3,2’ye düşen küresel ekonomik büyüme 2017’de yüzde 3,7’ye çıkmıştı. IMF’ye göre küresel ekonomi 2018 ve 2019’da ise yüzde 3,9 büyüme gösterecek.

Kapitalist ekonominin beklentileri yükseliyor ama emekçilerin beklentileri aynı derecede iyimser değil. ILO’ya göre, küresel ekonominin düzlüğe çıkıyor olmasına karşılık küresel işgücündeki artış nedeniyle, 2018 yılında küresel işsizliğin geçen yıl ile aynı düzeyde kalacağı öngörülüyor. Rapora göre, 2016’daki artış sonrası son dönemde işsizlik stabil kaldı ve bu durum 2018 yılında da devam edecek.Ancak Türkiye’de rakamlar aksi yönde seyrediyor: gerçek işsizlik artıyor!

Diğer bir deyişle, küresel ekonomik görünümün iyiye gitmesi küresel kapitalizmin top yekun ayakları üzerine doğrulmasının değil  temel olarak ABD, Çin ve Almanya gibi gelişmiş sanayi ülkelerinin toparlanmasının bir sonucu.

Nitelik yok!

Dünya ekonomisinde Türkiye’nin yeri AKP sayesinde gelişmemişlik tuzağına sıkışıp kalmak oldu. Hala mega projeler ile vitrin boyamaya devam!

AKP’nin kayıtdışı, güvencesiz ve sigortasız ekonomisi katma değer de üretmiyor. İstihdamın niteliği tartışma konusu bile edilmiyor. Türkiye’de emekçilerin ezici çoğunluğu niteliksiz işler üretiyor. Hizmet, inşaat gibi kolay yoldan para kazanma sektörleri AKP eliyle yandaşlara peşkeş çekilirken nitelikli iş, sanayi, endüstriyel ilerleme hayal oldu. 

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı