Sosyalizm Kazanacak!
/ Gündem / Hollywood’daki Grevde Neler Oluyor?

Hollywood’daki Grevde Neler Oluyor?

on 21 Temmuz 2023 - 06:19 Kategori: Gündem

Hollywood’da birçok yapımın ertelenmesiyle “Yazarlar Grevi” yeniden gündeme geldi. Amerikan Senaristler Birliği (WGA), stüdyo şirketleri ile yapılan ücret görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından 11 bin 500 üyesinin greve gideceğini 2 Mayıs’ta duyurmuştu. Bahsi geçen duyuru basında yeterince gündeme gelmemiş ancak yapımların gösterimi gecikmeye başladığında grev daha çok gündeme gelmeye başlamıştı.

Ardından 13 Temmuz günü Beyaz Perde Aktörleri Derneği  (SAG) ve Amerikan Televizyon ve Radyo Sanatçıları (AFTRA) iş garantisi, maaş güvencesi ve ücretlerin düzeyi konusundaki sorunlar nedeniyle greve gitme kararı aldı.

Yapımların geciktiği ve zararların arttığı gerekçesiyle grev kararına karşı çıkan yapımcılar sektörün en çok kazananları durumunda. Hollywood’da önde gelen 8 stüdyonun yöneticisi geçtiğimiz yıl 733 milyon dolar kazanırken WGA’nın öneriler listesi yapılsa bile tüm yazarlar için öngörülen gider yalnızca 429 milyon dolar. Yani, önde gelen 8 stüdyo yöneticisinin toplam kârı tüm yazarların alacağı ücretten 344 milyon dolar fazla.

Bahsi geçen kâr oranlarına rağmen Disney’in patronu Bob Iger “sektörün pandeminin etkilerini henüz atlatmadığı ve grevin zamanlamasının kötü olduğu” şeklinde açıklamalarda bulunurken SAG ise Netflix ve Amazon gibi platformlardan kârın adaletli dağıtımını talep ediyor.

Hollywood Grevleri: 1988 ve 2007

Günümüzdeki grev Hollywood tarihindeki ilk grev değil. Daha önce 1988 ve 2007 yıllarında senaristler iki kez greve gitmişti. Her iki grev de tıpkı günümüzdeki gibi yapımcıların adaletsiz kazançlarına karşı düzenlenmiş, 1988’deki grev 153 gün sürerken 2007’deki grev ise 100 gün sürmüştü. 2 Mayıs 2007’de başlayan greve 20 bin senarist katılmış, grev sonrası çok sayıda filmin gösterimi ve ödül törenleri iptal edilmişti.

(2007 Hollywood Grevi)

Grevi Kırmak için Ağaç Kestiler!

ABD merkezli Universal Studios şirketi, stüdyo önünde devam eden grev gösterilerini engellemek amacıyla stüdyo önündeki ağaçları kesti. Yüksek sıcak dolayısıyla ağaç gölgelerinde eylemlerine devam eden senaristlerin stüdyo önünde bulunmamasını hedefleyen şirketin ağaç kesimleri için izin almadığı da ortaya çıktı.

Oyuncular ve Senaristler Aynı Anda Grevde

1960 yılından bu yana hem oyuncuları hem de senaristleri temsil eden sendikalar ilk kez aynı anda greve gidiyor. SAG Başkanı Fran Drescher, “Bizim başımıza gelen aslında tüm istihdam alanlarında yaşanıyor” derken işverenlerin kâr hırsına dikkat çekti.

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı