Sosyalizm Kazanacak!
/ Küba Yazıları

Fidel Castro’nun yaşamını kaybetmesinin ardından Küba tartışmaları yeniden gündeme geldi. 90 yaşında yaşamını kaybeden Fidel Castro’nun ardından, 59. yılında Küba devrimini dünden bugüne tartışmanın anlamlı olacağı inancındayız. Küba’yı yeni kuşaklara “sosyalizm” adı altına anlatmak, tek ülkede sosyalizm hayaletini Küba üzerinden var etmeye çalışmak niyetiyle gerçekleştirilmektedir. Küba’yı emperyalizm saldırıları karşısında savunmak için bol keseden işçi sınıfının iktidarı adına hiçbir şeyin bulunmadığı, özel mülkiyetin yerli yerinde durduğu Kübay’ya sosyalizm payesi biçmeye gerek yoktur.

Fidel Castro’nun önderliğinde başlayan ve tüm dünyaya ilham olan devrimci süreç, Che’nin pozisyonu, Küba devriminin çıkmazları, emperyalist saldırganlık gibi pek çok açıdan konuyu ele alan yazılarla Küba’yı tartışmak bugün yapılacak en iyi şey olacaktır. Kuru kuruya bir güzelleme ancak Küba konusunda illüzyon yaratır. Oysa insanlığın sosyalizme ikna edilmesi için reformist ülkelere ya da ulusal devrimlere sosyalizm payesi biçmeye değil, bu deneyimlerden dersler çıkarmaya ihtiyacımız var.

Devrimden Bugüne… Küba Yazıları dosyasını okuyucularımıza sunuyoruz. (Yazıları okumak için yazı başlıklarına  ya da fotoğraflara tıklayınız )

1-Küba Devrimi ve Che Guevara
Bolivya’da Che’nin silah arkadaşlığını yapan “Benigno” lakaplı Alarcón Ramirez’in geçtiğimiz aylarda medyada çıkan “Che’yi SSCB’nin ihbar ettiğine yönelik” iddiaları, Türkiye’de Che ve Küba gerçeği üzerine yaygın bir bilgisizliğin hüküm sürdüğünü bir kez daha ortaya çıkardı…(devamı için tıklayınız)

 2-Küba’da Reform Süreci: İllüzyonlar Yıkılırken…
Küba’da reform süreci Raul Castro’nun Ağustos başında yaptığı açıklamaların ardından hız kazandı. Bugüne gelinen süreç içerisinde hükümet cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik aletler tüketimini serbest bırakmış… (devamı için tıklayınız)

3-“Sosyalist Küba” Emekçi Cehennemine Mi Dönüyor? -Çağın Erdinç
Bilindiği gibi Küba ve ABD arasındaki ilişkilerin “normalleşmeye” başladığı bir süreçten geçiyoruz. Aslında bu yeni bir süreç değil. Normalle(şme adı verilen süreç uzun yıllara yayıldı. İlk ciddi adım ise 2008’de atıldı ve Küba’daki tarım arazilerinin çiftçilere kiralanması kararı alındı. Aynı yıl ülkedeki cep telefonu, ev aletleri ve bilgisayarların satışını sınırlandıran da yasaklar kalktı. Böylece özel mülkiyetin teşviki konusunda ülkede o ana kadar ki en büyük adım atılmış oldu…(devamı için tıklayınız)

4-KÜBA BM’de ( Gökçe Şentürk)

Küba’da uzun yıllardır devam eden, 2008’den itibaren görünür olan “reform” süreci son dönemde Küba Devriminin öncülerinden, şimdiki devlet başkanı Raul Castro’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla birlikte…(devamı için tıklayınız)

5- Goodbye “Che” mi?

“Good Bye Lenin” filmini kendisini solcu, sosyalist, devrimci olarak gören kesimin geniş bir kesimi izlemiş veya duymuştur. Film, Berlin Duvarı’nın yıkılışı gibi yakın tarihin en önemli dönemecinde serbest piyasanın “sosyalizm”in bakir topraklarına nasıl ışık hızıyla yayıldığına çarpıcı bir öyküyle ışık tutmaktadır. (devamı için tıkayınız)