Osmanlı toplumundan bugüne miras kalan Kürt ve Ermeni sorununun nedenlerini analiz eden Rosa Luksemburg, bu yazıyı 1896 yılında kaleme almıştı. Osmanlı'da Türkiye toplumuna ulusal sorunun dinamikleri... I- Türkiye'deki Durum Parti basınında,…
Sosyal Demokrasi* ve Türkiye'deki Ulusal Mücadeleler – Rosa Luksemburg
Osmanlı toplumundan bugüne miras kalan Kürt ve Ermeni sorununun nedenlerini analiz eden Rosa Luksemburg, bu yazıyı 1896 yılında kaleme almıştı.…
Troçki ve Eşitsiz Bileşik Gelişim – Derya Koca
Ekim Devrimi’nin Lenin’den sonraki mimarı olan Troçki, 21 Ağustos 1940’ta Stalinizmin bir ajanı tarafından suikastle Meksika’da katledildi.…

Türkiye’de 68 Düşüncesi – Gökçe Şentürk
Kapitalizmin temel çelişkisi, Marks’ın tanımıyla, kullanım değeri ile değer üretimi arasındaki çelişkiydi. İlki doğalken ikincisi kapitalist toplum düzenine özgüdür. Bu çelişki sosyal, siyasal ve ideolojik kısıtlamalardan azade durumdaki…

Hukuka Marksist Yaklaşım – Engin Kara
Hukuk nedir? Ne işe yarar? Hukuku doğru kavrayabilmek ve tanımlayabilmek için ona nasıl yaklaşmalıyız? Hukuk devleti, ideal bir düzen anlamına mı gelir? Ve dahası, sosyalizmle birlikte hukukun geleceği nasıl şekillenecektir? Bu ve benzeri sorulara…

Kapital'i Okumak – Güneş Gümüş
“Marks denildiğinde aklınıza hangi kitap gelir?” diye sorsak herhalde en çok Komünist Manifesto ve Kapital yanıtıyla karşılaşırız. Troçki'nin “dünya yazınındaki her şeyden daha üstün bir deha sergileyen” bir eser olarak betimlediği…

Dünyaya Marks’ın Gözüyle Bakmak: Diyalektik – Yahya Bolat
Marksizm, şimdiki dünyayı anlamlandırmak ve bu anlamlandırmadan sonra dünyanın (ya da toplumun) olası gidişatını, değişim potansiyellerini belirlemek; bu değişim potansiyelleri üzerinden dünyaya müdahale etme araçlarını ve koşullarını …

Bookchin ve Toplumsal Ekoloji (I) – Güneş Gümüş
Murray Bookchin’in fikirleriyle tanışmamız oldukça yeni ama bir o kadar da hızlı oldu. Bookchin’in 11 kitabı Türkiye’deki okurlara ulaşmış durumda. 1990’ların ikinci yarısında çevrilen ve tek basımla sınırlı kalan eserleri…
Marks Haklı mıydı? – Emre Güntekin
Marksizm bitti… Marksizm, dünyanın temelli olarak değiştiğini görmeyerek yanılan ya da görmekten korkan, her iki anlamda da, son derece inatçı kişilerin inancıdır… Marksizm teoride iyi olabilir. Ama ne zaman uygulamaya konmuşsa sonucu akla…
Devrimci Marksizm ve Troçki
1940 Mayıs'ında, Troçki, "Stalin Benim Ölümümü Arıyor" adlı makalesinde geleceği öngörür gibiydi. 3 ay sonra 20 Ağustos 1940'ta Meksika Coyocan'da Stalin'in ajanı Roman Mercader Troçki'yi kafasına vurduğu bir buz kıracağıyla ağır biçimde…
Kapital Manga
(01.02.10) Türkiye’de geçtiğimiz günlerde Japonya’da 200 bin adet basılmış Kapital Manga serisinin 2. kitabı da çıktı. Marks’ın başyapıtı niteliğindeki Kapital’ini geniş bir okuyucu kitlesi için anlaşılır kılmayı hedefleyen…

Feminizm Kadının Kurtuluşunun Yolunu Açabilir Mi? – Güneş Gümüş
26 Şubat, 2014 Kadınların özgürlük mücadelesi dendiğinde bugün neredeyse herkesin aklına hemen "feminizm" gelmekte. Kadının eşitliğinden bahsettiğinizde feminist olarak değerlendirilmekten kaçamazsınız. Toplumsal algıda kadın özgürlük…

Marksizm ve Din II – Güneş Gümüş
17 Ocak, 2014 Marksizm ve Din I 'i okumak için tıklayınız. Dinin Ortaya Çıkışı İlk olarak Marksizmin dünyayı temel algılayış yöntemi materyalizmi kısaca açıklayarak başlayalım: "Bizim hareket noktamızı oluşturan öncüller... gerçek…

Marksizm ve Din I – Güneş Gümüş
16 Aralık, 2013 "...ne Britanya burjuvasının dinsel saplantısı, ne de Kıta burjuvasının sonradan hidayete ermesi, yükselen proleter selini durdurabilecektir. Gelenek büyük bir tutucu güçtür, tarihin hızını keser. Ama edilgendir, bu nedenle…
Devrimleri Gerçekleştiren Bir Araç: Leninizm
21 Haziran, 2013 Leninizm, Rusya’da dört başı mamur tasarlanmış bir projenin hayata geçirilmesi olarak hayat bulmadı. Sınıf mücadelesine öncülük etmek için inşa edilen merkezileşmiş devrimciler örgütü fikri, Leninizin temeli olarak değerlendirilebilir.…