Sosyalizm Kazanacak!
/ Ekonomi / Kriz İşçi Sınıfını Vurmaya Devam Ediyor, Mücadele Haberleri Artıyor!

Kriz İşçi Sınıfını Vurmaya Devam Ediyor, Mücadele Haberleri Artıyor!

on 9 Mayıs 2019 - 20:16 Kategori: Ekonomi, Emekçiden, Kriz

YSK’nın iptal kararının ardından başlayan TL’nin düşüş kaybı sürüyor. Son bir ay içerisinde TL dolar karşısında yaklaşık % 10’luk bir değer kaybı yaşarken, gün itibariyle dolar kuru 6,25 TL’ye, Euro ise 7 TL’ye yükseldi.

İçinde bulunduğumuz ekonomik krizin emekçilere daha fazla işsizlik ve hayat pahalılığı olarak yansıyacağı zaten beklenen bir durum. Fakat emekçiler de birçok yerde hak gasplarına, işten atmalara, düşük ücretlere karşı mücadelelerini büyütüyorlar.

Arhavi Lipton Fabrikası Üretime Ara Verdi, İşçiler İşten Atıldı!

Artvin’in Arhavi ilçesinde Unilever firmasının sahibi olduğu Lipton Çay Fabrikası üretime bir yıl ara verdiğini açıkladı ve 89 işçinin iş akitleri askıya alındı. Bunun üzerine işçiler direnişe geçtiler.

Fabrikada örgütlü olan Tek Gıda-İş Sendikası Dosan Şube Başkanı Mustafa Yüksel şunları dile getirdi: “Bildiğiniz üzere bölgemizde 3 tane Unilever’e bağlı Lipton çay fabrikası vardır. Maalesef ülkedeki ekonomik krizden dolayı, kuru çay satışı olmadığından dolayı şirket zaman zaman tasarrufa gitti burada. Daha önce ki kapasitenin yüzde 30 civarında altına düşeceğini söyledi. Üretimi de iki fabrikada yapıp tonajını tamamlayacak olduğunu söyledi. Bizde Unilever genel merkezinde şube yöneticilerimiz ile birlikte yaptığımız toplantılarda bu insanların kıştan çıktığı, işsiz olduğu ceplerinde 1 lira bile olmadığını ve fabrikanın açılıp çoluk çocuğuna ekmek getireceğini, çocuklarının eğitimi için buna ihtiyaçları olduğunu ifade ettik. Sunduğumuz teklifleri değerlendirmediler.”

TÜPRAŞ İşçileri Hakları İçin Direnişte!

Toplu sözleşme sürecinin devam ettiği TÜPRAŞ’ta ise patron Koç grubunun işçinin hakkını görmezden gelen tutumuna karşı mücadele sürüyor. Petrol-İş, arabulucu sürecinden uzlaşma çıkmaması halinde rafinerilerde üretiminin durabileceği uyarısında bulundu.
PETROL-İş Sendikası Başkanı Ali Ufuk Yaşar, işin yüksek hakem kuruluna kalması halinde üretim, dolum ve satış grubundaki işçilerin de eyleme katılabileceğini belirterek, görüşmelerin tıkandığı 3 noktayı şöyle anlattı: “İşveren 2 yıllık sözleşme süresini 3 yıla çıkarmak, yılda 8 gün olan mazeret iznini düşürmek ve vardiya sistemini değiştirmek istiyor. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. İlk 6 ay için yüzde 50 zam istemiştik. Şimdi sürecin ikinci adımı olan tarafsız arabulucu evresine geçildi. Arabulucu iki tarafla görüşüp uzlaşma arayacak. İşveren sorumlu davranıp bu süreci iyi değerlendirmeli ki rafinerilerimiz ve ülkemizde sıkıntı yaşanmasın. Gelsinler, bir an önce masada anlaşalım.”
Taleplerinin kabul görmemesi ve Koç’un dayatmalarına karşı işçiler de “Gerekirse radikal kararlar almaktan geri durmayız, bunun sorumlusu da Koç Holding olacaktır.” mesajını verdiler. Geçtiğimiz Pazartesi günü işçiler 08.00-16.00 vardiyasına girmezken, 00.00-08.00 vardiyasındaki işçiler de fabrikadan çıkış yapmamıştı. Dün yapılan eylemlere TÜPRAŞ’a ait dört rafineride çalışan yaklaşık 4300 işçinin katıldığı belirtiliyor. Uzlaşmazlığın sürmesi halinde işçilerin kara dolumunu tamamen durduracağı aktarılıyor.

Garanti Bankası’nın Kampüs İnşaatında İş Bırakma Eylemi!

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre Garanti Bankası’nın İstanbul Kaynarca’daki teknoloji kampüsü inşaatında çalışan ve 3 aydır ücretleri ödenmeyen işçiler, 10 gündür iş başı yapmıyor. “Ücretlerimiz yatırılana kadar iş başı yapmayacağız” diyen işçiler, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlatı.

Garanti Bankası’nın Kaynarca’daki teknoloji kampüsü inşaatında çalışan işçiler yaşadıklarını anlattı. İşçiler, “4 yıldır burada Arma Elektropanç şirketinde çalışıyoruz. Garanti Bankası’nın içini yapıyoruz. Eylül’de de benzer bir durum yaşanmıştı. 2 ay ücretimizi alamamıştık. Bu yüzden de Eylül ayından beri ücretlerimiz Garanti Bankası tarafından ödeniyor. Genel Müdürlük tarafından ücretlerimizin Garanti tarafından ödeneceğine ilişkin açıklama da yapıldı daha önce bize. Ancak Şubat, Mart, Nisan aylarına ait ücretlerimiz halen ödenmedi. Gerekçe olarak ‘ödenek yok’ deniliyor. Bizi şu anda içeri almıyorlar. Hem ödeme yapmıyorlar hem de içeri almıyorlar. Yatıracağız diyorlar ama ortada bir şey yok. Biz 10 gündür işe de çıkmıyoruz. Biz gurbetçiyiz burada. İstanbul’dan gelen 3-5 kişi. Diğerleri hepsi gurbetçi. Bayrama gideceğiz paramız yok. Ramazan, oruç tutuyoruz, akşam canımızın istediğini alamıyoruz, sahurda bir şey yapamıyoruz. Yatılı kalıyoruz.” diyerek yaşadıklarını anlattı.

Yıldız Sunta Kapandı: 570 İşçi İşsiz Kaldı!

Son 20 yılda Türkiye’de en büyük 500 sanayi kuruluşu içerisinde yer alan ve Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yer alan Yıldız Sunta Fabrikası geçtiğimiz günlerde kapandı. Yüzlerce işçinin neredeyse Aralık ayından bu yana maaşlarını alamadığı ortaya çıktı. Daha önce işçiler fabrikanın yeniden üretime geçmesini sağlamak ve ücretlerini alabilmek için Erdoğan’a hitaben video yayınlamışlardı. Fakat fabrikanın kapanmasına rağmen işçiler içeride kalan maaşlarını ve tazminatlarını alabilmiş değiller.

Kriz derinleşiyor ve emekçi sınıflar için daha büyük saldırılar kapıda bekliyor. Bütün bunlara karşı koyabilmenin ve krizin yükünü onu yaratan sermaye sınıflarına ve iktidara kesebilmenin yolu omuz omuz sınıf mücadelesinden geçiyor.

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı