Sosyalizm Kazanacak!
/ Dünyadan / 2018 ABD’de Son 30 Yılın En Çok Grev Gerçekleşen Yılı Oldu

2018 ABD’de Son 30 Yılın En Çok Grev Gerçekleşen Yılı Oldu

on 17 Şubat 2019 - 16:43 Kategori: Dünyadan

ABD resmi İş İstatistikleri Bürosu’nun açıkladığı verilere göre 2018 yılı ABD’de son 30 yılın en “grevli” yılı oldu. Grevlere katılan işçi sayısı 500 bini geçti.

Mücadelede başı çeken öğretmenler 2019’a da grevlerle başladı. On binlerce eylemci öğretmen ABD’deki birçok eyalette halen aktif bir mücadele örgütlüyorlar. Öğrencilerin de aktif bir şekilde desteklediği eylemler yeni bir “eğitim baharı” mı başlıyor sorusunu ABD basınına sordurtuyor.

Bunun dışında Meksika’daki Matamoros otomotiv fabrikasında 25 bin işçinin katıldığı ve haftalarca süren grev ABD’deki birimlere de sıçradı. Bütün bunlar, ABD işçi sınıfının 2019’a da hızlı başladığının göstergesi oldu.

İşçi sınıfının artan eylemselliğine paralel biçimde ABD’de sosyalizm fikri büyük ilgi toplamaya devam ediyor. Bu yüzden ABD egemen sınıfları korkuya kapılmış durumda. Çocuğunuzun sosyalist olmasını nasıl önlersiniz türünden makaleler burjuva basında yer almaya başladı.

Sınıf mücadelesi şiddetlendikçe ABD’de sosyalizmin daha somut bir güç haline gelmesi kaçınılmaz. Diğer taraftan ABD’deki iki temel burjuva partiden birisi olan Demokrat Parti öteden beri ilerici hareketler için bir çıkmaz sokak olagelmişti. Bu sefer yükselen sınıf mücadelesi Demokrat Parti dışında kendi mecrasını yaratabilecek mi bunu zaman gösterecek.

Diğer taraftan işçi sınıfının siyasal eylem kapasitesini ve devrimci potansiyelini inkar eden orta sınıf akademisyen ve her türlü liberaller için bu eylem ve grevler kötü haber niteliğini taşıyor.

Yorumlar Kapalı

Yorumlar Kapalı